fredag 12 augusti 2011

Gysinges fula


Jag svängde faktiskt förbi Gysinge i juli o blev inte särskilt impad men heller inte särskilt besviken. Det är ju pedagogiskt och bra att visa hur man kan göra, måla upp hela rum, skapa miljöer. Allt de gör, vore toppen, om det bara funnes ett Gysinge i varje län. Deras dominerande ställning är på sikt ett hot mot kulturarvet! Ja, jag vet att jag tar i, men jag har ju sett hur små ölandsstugor ser ut som Nästgårds, samma tapeter, bårder, färger, ja tom färgsättning! För att inte tala om det nytillverkade, snickerierna, gardinerna, mattorna. Men det var en trevlig herre som hjälpte mig och jag åt alldeles för mycket på kaféet.

Jag köpte också rullar med lumppapper, men jag tyckte det var så fult i Nästgårds, framför allt när de rivna rutorna var målade med linoljefärg, tjockt o klumpigt. Förstår att de ivrar för matt linoljefärg – den kan man tjäna slantar på, däremot inte på den traditionella, lättarbetade, billiga och vackra limfärgen!

Nä, jag skippade pappret o målade limfärg direkt på lerkliningen – underbart vackert underlag. Dessutom – om jag skulle vilja ha tapeter en dag, finge jag ta bort rutorna.

Det finns dock en nackdel? med att måla limfärg direkt på lerklining – det luktar lite lera! Klokt är också att behandla den relativt sugande leran med något som sugs upp i stället för färgen – starkt såpvatten eller limvatten, i synnerhet om man tänker klistra upp tapet eller tapetbård – om klistret försvinner in i väggen, ramlar ju tapeten ner…

OBS! Snigeln på bilden har inget med saken att göra och varje likhet med nu levande sniglar är en ren tillfällighet.

måndag 8 augusti 2011

Ahh rosa....





Övre hallen var också lerklinad o målad i rosa limfärg, något mer åt det sugg-skära dock. Sen flera lager riktigt fula tapeter...

Här har jag målat två gånger eftersom det blev något av jordgubbssorbet i de mörkaste hörnen. Fick alltså ljusa upp färgen en del. Färgen är engelskt rött, den lite kallare varianten.

Bården heter Carl Gustaf o kommer från Hagelsrum o är så vacker…

Träet i panelerna är inte helt torrt och måste följaktligen vänta på slutgiltig spikning till våren. Annars är de handhyvlade, golv- o bröstningslist har fått vad jag tror ska vara tidstypiska profiler.

Sen ska det förstås dit en smal list mellan pärlsponten i nedre hallen o panelen. Ett trappräcke funderar vi också på. Kunde kanske va bra. Har vinglat omkring i denna hall halva sommaren, målat, klistrat, slipat, tvättat o inte ramlat ner en enda gång. Jag tror man slår sig rätt duktigt.

Nästa modernitet kommer med nya handledaren. Här fanns en vackert vriden rund ledstång som kommer att ersättas av en mer traditionell handledare. Skälet? Belysningen ska sitta bakom, en LED-remsa så vi slipper armaturer i trapphuset. Men för att inte sabba för dem som kommer efter oss, har vi lagt ett elrör under lerkliningen så man kan sätta upp en lampa. Nu igenfylld med dasspapper, målat i rosa limfärg...

Jag ska snart sjunga limfärgens lov!

onsdag 3 augusti 2011

ACTION PAINTING!






Jackson Pollock – släng dig i väggen!

Här har praktiserats ACTION PAINTING – himla kul var det! Fast det mesta hamnade på själva målaren tills hon skippade alla teknikråd om att slå björkviskan mot underarmen, använda elrör etc o helt enkelt SLÄNGDE dit färgen från björkvispen! Tjoffs!

Denna hall var ursprungligen lerklinad, med grå limfärg o stänk i vitt, svart o engelskt rött (fast med något mindre prickar…). Precis som nu, men grundfärgen är något mer gråblå.

Det här var sommarens roligaste... fortsättning följer...